Rzemieślnicze lody – jak rozpoznać naturalne lody?

Lody w upalnie dni to nasz największy sprzymierzeniec – pozwalają na ochłodę, orzeźwiają, do tego doskonale smakują. Obecnie w Polsce trwa moda na lody naturalne i rzemieślnicze – firmy prześcigają się w pomysłach na coraz to ciekawsze smaki, a my cieszymy się jedząc naturalne produkty. Czy jednak faktycznie są one tak naturalne?

Co znajdziemy w lodach sprzedawanych na popularnych stoiskach?

Obecnie lody naturalne znajdziemy wszędzie – głównie przy deptakach, chętnie odwiedzanych parkach. Zaskakują przede wszystkim smaki. Dzisiaj znalezienie lodów waniliowych czy czekoladowych może być trudne – wypierają je takie smaki jak figa z mascarpone, lody oreo, rafaello, a nawet lody… marchewkowe!
Wybierając tego rodzaju smaki powinniśmy być jednak ostrożni – dzisiaj producenci słodkości mają wiele możliwości stworzenia w sposób przemysłowy substancji smakowych, do złudzenia przypominających naturalne produkty. To zazwyczaj właśnie z nich tworzone są lody – wystarczy niewielka ilość takiej emulsji smakowej, aby móc wyprodukować wiaderko lodów konkretnego smaku. Niestety, z naturalnością ma to niewiele wspólnego.

Co jest potrzebne do stworzenia prawdziwych lodów?

Im mniej sztucznych produktów, tym lepiej – mówią specjaliści z firmy Savpol zajmującej się dostarczaniem świeżych składników do restauracji, kawiarni czy piekarni. Istotne jest to, aby wykorzystywać świeże, sezonowe produkty – w przypadku lodów będą to oczywiście owoce. Drugim składnikiem jest woda. Co z cukrem? Zamiast klasycznego białego cukru wykorzystajmy miód lub cukier brązowy – będą one znacznie lepsze dla naszego zdrowia!

Wejdź na http://savpol.pl i sprawdź ofertę hurtowni cukierniczej Savpol

Powiązane posty

Leave a Comment