Co ma wpływ na smak kawy?

Kawa to wyjątkowy produkt – już sam jej zapach wpływa tak mocno na nasze receptory węchowe, że stajemy się uważniejsi, bardziej czujni i skoncentrowani. Wypicie filiżanki kawy wpływa na cały nasz organizm: zwiększa ciśnienie krwi, pobudza metabolizm, poprawia koncentrację i pamięć. Czy jednak wiemy co wpływa na ten wyjątkowy smak kawy?

Rodzaj ziarna, miejsce dojrzewania, nasłonecznienie

W owocach kawowca zamknięta jest olbrzymia ilość związków chemicznych które pod wpływem obróbki cieplnej przeobrażają się. Nie bez znaczenia są również liczne olejki eteryczne, które dają tak wspaniały aromat świeżo palonych ziaren. Musimy jednak pamiętać o tym, że to przede wszystkim gatunek kawy oraz to gdzie rośnie wpływa na jej smak. Znawcy kawy podkreślają, jak ważne jest umiejętne obchodzenie się z ziarnami kawy. Przede wszystkim ważne jest ich płukanie – proces te może przybierać wiele form, które od samego początku wpływają na smak ziaren. Niezwykle ważne jest palenie ziaren – coraz częściej Polacy kupują ziarna właśnie w palarniach, świeżo po ich wypaleniu. Stopień wypalenia kawy będzie świadczył o tym, co wyczujemy na języku. Ziarna mocniej wypalone będą dawały napar o mocnym orzechowym aromacie, w przypadku ziaren jasnych wyczujemy cytrusy oraz aromaty kwiatowe – mówią specjaliści ze strony Cafe Silesia.

Przechowywanie i parzenie

Aby kawa w ziarnach jak najdłużej zachowała bogactwo aromatów i smak konieczne jest jej odpowiednie przechowywanie. Producenci wykorzystują w tym celu worki pakowane próżniowo. Co zrobić w domu tuz po otwarciu takiej kawy? Najlepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie jej w szklanym pojemniku o szczelnym zamknięciu i trzymanie go w ciemnym miejscu.

Sprawdź ofertę kaw i ekspresów do kawy w sklepie internetowym www.cafesilesia.pl

Powiązane posty

Leave a Comment